Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Najlepsze sałatki na Święta Bożego Narodzenia

15.02.2023

Święta Bożego Narodzenia to trzy dni nieprzerwanego ucztowania. Odkładamy na ten czas nasze diety i cieszymy się różnymi pysznościami. Nieodłącznym elementem świątecznej uczty są sałatki, czyli potrawy nadające się zarówno na śniadanie i kolację, jak i dodatek do różnego typu dań. Ale, jaką sałatkę przyrządzić na święta? Mamy kilka propozycji!

Sałatka warzywna

Królowa polskich stołów w świątecznym okresie, czyli sałatka warzywna z majonezem. Każda gospodyni ma swój oryginalny przepis na tę potrawę. Najczęściej jednak na stołach króluje sałatka w wersji tradycyjnej, zawierająca wyłącznie podstawowe składniki. Cały sekret tkwi w tym, aby były one w zbliżonych proporcjach i zostały rozdrobnione na kawałeczki o tym samym rozmiarze.
Składniki do przygotowania tradycyjnej sałatki warzywnej? Marchew, pietruszka i seler z bulionu warzywnego, ugotowane wcześniej ziemniaki, surowa cebula, kiszony ogórek oraz jajko ugotowane na twardo. Pokrojone w kosteczkę składniki mieszamy z łyżeczką musztardy, solą, pieprzem i odrobiną majonezu (około 2-3 łyżek). Będzie idealna.

Sałatka śledziowa

Dania rybne to istotny element świątecznego menu. Warto zatem przygotować sałatkę z pysznym śledziem a’la Matjas. Do pokrojonego w kostkę śledzia dodajmy proporcjonalną ilość ugotowanych na twardo, pokrojonych na grube kawałki jajek, dwa ogórki kiszone i dwie cebule pokrojone w drobniejszą kostkę. Doprawienie pieprzem i solą będzie zbędne - śledź sam w sobie jest słony. Wszystko mieszamy z odrobiną jogurtu typu skyr i majonezem.

Sałatka typu gyros

Sałatka typu gyros to świetna propozycja na świąteczny stół. Warto podać ją w szklanym naczyniu, aby warstwy sałatki cieszyły również oko. Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy z przyprawami do gyrosa. Po ostudzeniu układamy na dnie szklanej miski. Rozkładamy na mięsie plasterki czerwonej cebuli i smarujemy ketchupem. Kolejne warstwy to posiekany w kostkę ogórek kiszony, papryka i kukurydza z puszki. Na górną warstwę nakładamy majonez, przykrywamy posiekaną sałatą pekińską i szczypiorkiem.

Sałatka makaronowa z ananasem

Możesz też przełamać kwaśne smaki sałatką z egzotycznym akcentem. W tym celu polecamy sałatkę makaronową z ananasem. Makaron o drobnej strukturze (muszelki lub ziarnka) ugotuj al dente i przepłucz zimną wodą. Wymieszaj odsączoną kukurydzą z puszki, ananasem pokrojonym w kostkę i porem pokrojonym w półplasterki. Dodaj szynkę konserwową pokrojoną w drobne kawałki i wymieszaj z odrobiną majonezu. Dla kontrastu dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Smacznego!

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.