Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Lukier na pierniki świąteczne – jak zrobić?

08.03.2022

pierniki swiateczne

Przed świętami Bożego Narodzenia w wielu domach rozpoczyna się wielkie pieczenie pierniczków. Pieczenie, wycinanie, a w szczególności ozdabianie przygotowanych ciasteczek jest wielką frajdą zarówno dla najmłodszych, jak i nieco starszych. Dziś skupimy się na tej ostatniej kwestii, a więc na ozdabianiu. Pierniczki najczęściej ozdabiamy lukrem ‒ białym bądź kolorowym. Jak wykonać taki lukier? Poniżej kilka wskazówek. Zachęcamy do lektury! 

Lukier do pierników 

Jak zrobić lukier, który będzie dobrze smakował, a jednocześnie wspaniale prezentował się na naszych pierniczkach świątecznych? Do wyboru mamy kilka sposobów: 

  1. Lukier królewski 

Składniki: 

  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • trzy łyżki soku z cytryny 
  • jedno białko 
  • niezbędne są również mikser i miseczka

Wykonanie: 

Do miski wbijamy białko, przesiewamy przez sito szklankę cukru pudru i wlewamy sok z cytryny. Wszystko miksujemy przez 5 minut. Powolutku, stopniowo dodajemy jeszcze pół szklanki cukru pudru. Gotowe! Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, należy dodać odrobinę wody.

2. Lukier z białek 

Składniki: 

  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • ewentualnie odrobina wody mineralnej

Wykonanie: 

Białko wbijamy do miski i delikatnie spieniamy (około 30 sekund mikserem), następnie dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie ucieramy przez około 15-20 minut ‒ możemy zrobić to ręcznie bądź za pomocą odpowiednich końcówek i miksera.

lukier

3. Lukier cytrynowy

Składniki: 

  • 200 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek soku z cytryny 

Wykonanie: 

Cukier puder przesiewamy przez sito do miski, a następnie dodajemy sok z cytryny. Wszystko dokładnie ucieramy. Taki lukier nie tylko będzie znakomicie prezentował się na naszych pierniczkach, ale też nada im cytrynowy posmak.

4. Lukier aromatyczny 

Składniki:

  • 1 białko,
  • 100 g cukru pudru,
  • aromat migdałowy/waniliowy/arachidowy bądź inny 

Wykonanie: 

Białko wbijamy do miski i dodajemy cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy już lukier będzie gotowy, dodajemy kilka kropelek naszego aromatu.

lukier na pierniki świąteczne

Jak widać, przygotowanie lukru nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu składników, a daje wiele możliwości. Za pomocą lukru ozdobimy piernikowe gwiazdki, renifery czy choinki. Bez względu na to, jakim sposobem wykonam lukier możemy dodać do niego barwniki spożywcze oraz brokat, dzięki czemu stworzymy nietuzinkowe zdobienia. 

Pamiętajmy jednak, że, aby wykonać zdobienia z użyciem lukru powinniśmy zaopatrzyć się także w rękawy cukiernicze lub pergaminowe tutki oraz patyczki drewniane.

Lukier plastyczny na pierniki 

Pokusić się również możemy na przygotowanie lukru plastycznego, to właśnie z niego lepione są różnego typu figurki, którymi dekorowane są ciasta i torty. Taki lukier nie jest polewą, tak jak lukry omawiane powyżej, ale ma postać stałą, przypominającą nieco plastelinę. Jak przygotować taki lukier? 

Składniki: 

  • połowa kostki masła
  • szklanka wody
  • 25 dag mąki 
  • pół kilograma cukru pudru

Wykonanie:

Na wolnym ogniu gotujemy wodę i masło, stopniowo dodajemy mąkę, wszystko delikatnie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę najlepiej podzielić na kilka części i do każdej dodać inny kolor barwnika spożywczego. Dzięki temu uzyskamy lukier w różnych kolorach, a to pozwoli na stworzenie nietuzinkowych dekoracji pierników świątecznych. 

Jak przygotować kolorowy lukier? 

Jak już wspomnieliśmy powyżej, do lukru można dodać barwniki spożywcze. Warto jednakwspomnieć, że zamiast kupować gotowe barwniki, sami możemy przygotować lukier w wielu kolorach. Jak? Jak już wyjaśniamy. 

Do podstawowego, wykonanego zgodnie z podanymi powyżej przepisami lukru, wystarczy dodać składnik, który nada odpowiedni kolor. Większość składników mamy w domach:

  • lukier żółty - 1 łyżeczka kurkumy
  • lukier zielony - awokado
  • lukier różowy - sok z buraków 
  • jasnoróżowy ‒ sok z malin 
  • lukier pomarańczowy - sok z marchwi
  • lukier zielony ‒ liście mięty lub szpinaku 
  • niebieski ‒ oki z jagód 

Lukier do pierniczków

Inne ozdoby pierniczków 

Oprócz lukru kolorowego lub białego, do dekorowania naszych ciasteczek możemy też wykorzystać inne ozdoby, sprawdzą się tutaj: 

  • posypki
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • perełki 
  • migdały
  • wiórki kokosowe 

Podsumowanie 

Lukier do pierniczków wykonamy w kilka minut. W zależności od tego czy zdecydujemy się na lukier królewski, lukier z białek, lukier cytrynowy bądź plastyczny, potrzebować będziemy cukru pudru, wody, białek jajka, soku z cytryny. Aby przygotowany lukier nabrał koloru, należy dodać barwnik spożywczy bądź inne składniki, na przykład sok z buraka, sok z marchwi, szpinak. Pierniczki dekorowane lukrem będą nie tylko wybornie smakować, ale też znakomicie się prezentować. Powodzenia. 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.