Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Barszcz wigilijny - jak zrobić?

02.03.2022

gotowanie swietego mikołaja

Podczas wieczerzy wigilijnej nie może zabraknąć zupy - w większości domów jest to barszcz czsrwony - aromatyczny, przygotowany na zakwasie, serwowany z uszkami ma wielu zwpolenników. 

Poniżej zamieszczamy przepisy na barszcz czerwony na zakwasie, barszcz z buraków, a także na uszka z farszem grzybowym. Zachęcamy do lektury! 

Zakwas na barszcz wigilijny 

Wiele osób decyduje się na przygotowanie barszczu wigilijnego na zakwasie. Taki barszcz smakuje doskonale a dzięki naturalnym składnikom jest bardzo zdrowy. Jak przygotować wspomniany powyżej zakwas? Służymy pomocą!

Składniki: 

  • 500 g buraków 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody 
  • sól
  • pieprz w ziarenkach
  • 2 liście laurowe
  • plasterek imbiru 
  • kumin
  • kolendra
  • ziele angielskie 
  • plasterek korzenia chrzanu 

Niezbędne okażą się także: 

  • czysty, wyparzony słoik lub kamionka 
  • deska do krojenia 
  • garnek 
  • sito
  • lejek 

Przygotowanie: 

  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 
  2. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy łyżeczkę soli.
  3. Do słoika bądź kamionki wsypujemy przyprawy, następnie dodajemy buraki i czosnek. 
  4. Znajdujące się w kamionce buraki zalewamy solanką – pod powierzchnią solanki powinny znaleźć się wszystkie buraki. 
  5. Zakrywamy słoik bądź kamionkę i odstawiamy w ciepłe miejsce - na przykład do szafki kuchennej. 
  6. Należy odczekać około 5-dni, warto codziennie zaglądać do zakwasu, a jeśli pojawi się na nim biała piana zebrać ją czystą, wyparzoną łyżką. 
  7. Gdy już zakwas będzie gotowy, wystarczy przelać przez sito, szczelnie zakręcić i schować do lodówki. 

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony na zakwasie ‒ jak przygotować? 

Mamy już przepyszny, naturalny zakwas - jak przygotować barszcz? W tej kwestii również służymy pomocą! 

Składniki: 

  • zakwas
  • kiszone buraki - najlepiej z przygotowanego wcześniej zakwasu 
  • seler naciowy 
  • marchewki
  • pietruszka 
  • cebula 
  • ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego 
  • korzeń selera 
  • 1l gorącej wody 
  • opcjonalnie śliwki suszone 
  • przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek i inne według uznania 

Wykonanie 

  1. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki i kroimy,
  2. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy warzywa. 
  3. Zalewamy wszystko gorącą wodą i gotujemy przez około 20 minut. 
  4. Dodajemy jabłko i suszone śliwki oraz inne dodatki, na przykład grzybki i gotujemy przez 20 minut. 
  5. Po 20 minutach wyjmujemy warzywa i dodajemy zakwas, kiszone buraki oraz przyprawy. 
  6. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut. 

Gotowe! 

Przepis na barszcz wigilijny z uszkami 

Wiele osób nie wyobraża sobie czerwonego barszczu bez uszek. Poniżej znajdziecie przepis na wigilijne, smaczne uszka z farszem grzybowym. 

Składniki - ciasto: 

  • 2 i ½ szklanki mąki tortowej 
  • żółtko
  • szczypta soli 
  • 130 ml gorącej, przegotowanej wody 
  • 7 łyżek masła 

Składniki - farsz 

  • pieczarki
  • cebula
  • sól i pieprz 
  • opcjonalnie natka pietruszki 

Wykonanie - farsz: 

  1. Pieczarki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Całość smażymy i przyprawiamy.
  3. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Wykonanie - ciasto: 

  1. W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Mieszamy wszystkie składniki - mąkę, żółtko, masło, szczyptę soli, wodę dodajemy partiami. 
  3. Dokładnie ugniatamy ciasto, aż będzie miękkie i puszyste. 
  4. Wyrobione ciasto zabezpieczamy folią i odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka ‒ do wycinania możemy wykorzystać szklankę. 
  6. Na środku kółeczek umieszczamy farsz i zalepiamy, tak jak w przypadku pierogów. 
  7. Gotowe! Pozostaje tylko gotowanie uszek. 

uszka

Barszcz wigilijny tradycyjny 

Oczywiście barszcz na zakwasie to nie jedyne rozwiązanie. Przepyszny, tradycyjny barszcz wigilijny przygotować można z buraków. Poniżej przepis. 

Składniki: 

  • półtora kilograma buraków ćwikłowych 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • seler
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • pieprz, sól 
  • opcjonalnie garść suszonych grzybów i jabłka 

Wykonanie: 

  1. Myjemy, obieramy i kroimy włoszczyznę. 
  2. Włoszczyznę wrzucamy do garnka i zalewamy około 2 litrami wody. 
  3. Dodajemy przyprawy i czosnek.
  4. Całość gotujemy przez około 30 minut. 
  5. W tym czasie przygotowujemy buraki - obieramy i kroimy. 
  6. Po upływie 30 minut buraki dodajemy do wywaru. 
  7. Opcjonalnie można dodać grzybki oraz jabłka.
  8. Przyprawiamy do smaku.
  9. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut .
  10. Gotowe!

Inne zupy na wigilię 

Choć w wielu domach to właśnie barszcz czerwony króluje na stołach, nie oznacza to, że nie możemy pokusić się o inne zupy. Wśród innych propozycji znajdują się zupa rybna, zupa grzybowa bądź kwaśnica. 

Podsumowanie 

Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych, wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy bez smacznego barszczu własnej roboty. W zależności od preferencji pokusić się możemy o przygotowanie barszczu na własnym zakwasie bądź na ugotowanie go z buraków bez zakwasu. W przypadku zakwasu do pracy musimy przystąpić już kilka dni przed wigilią. Zarówno barszcz na zakwasie, jak i z buraków można spożywać bez dodatków, jak również z uszkami - najlepiej tymi własnej roboty. 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.