Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Śledzie na święta Bożego Narodzenia

07.03.2022

potrawa wigilijna

W Boże Narodzenia na wielu stołach krójują potrawy rybne. Niezwykle popularne są śledzie. W zależności od preferencji śledzie przygotować można na słodko, na słono czy na ostro.  Dlaczego śledzie stały się tak popularnym świątecznym daniem i jak je przygotować? Poniżej kilka informacji na ten temat. Zachęcamy do lektury! 

Śledzie na święta Bożego Narodzenia

Dlaczego śledzie są tak popularnym świątecznym daniem? Śledzie podawane w okresie świątecznym są symbolem postu i oczekiwania. Co więcej,  uwzględnianie wspomnianych ryb w świątecznym menu ma zagwarantować spokojne życie w dostatku i szczęściu. Warto też dodać, że śledzie są poprostu smaczne, a przyrządzić je można na setki sposobów, w dodatku przygotowanie  śledzi bardzo proste, nie  musimy też martwić się o patroszenie. Najczęściej bowiem można spotkać się z gotowymi płatami śledzia w formie filetów, które trzeba tylko pokroić i odpowiednio przyrządzić. Jakie zatem potrawy ze śledziem w roli głównej królują na święta?

Śledzie na święta przepis

W książkach kucharskich czy na portalach internetowych znaleźć można setki świetnych przepisów na śledzie. Poniżej kilka z nich. 

  • Śledź w śmietanie

Zdecydowanie największą popularnością pochwalić się może śledź w śmietanie. To danie jest banalnie proste w wykonaniu, a naprawdę pyszne. Do jego przygotowania będą potrzebne oczywiście filety ze śledzia. Warto pamiętać o tym, że śledzie najczęściej są sprzedawane w zalewie solnej. Co za tym idzie, czasami są bardzo słone. Przed  rozpoczęciem gotowania dobrze jest wyciągnąć  śledzie z zalewy i zamoczyć w zimnej wodzie na około 2 godzinki. Tym sposobem smak soli stanie się mniej intensywny, a śledzie nie będą wymagały dodatkowego przyprawiania. Do wykonania śledzi w śmietanie najlepiej sprawdzi się śmietana 18-stoprocentowa. Można dodać do niej kilka łyżeczek jogurtu naturalnego lub jogurtu typu islandzkiego - dodając jogurt zmniejszy liczbę kalorii w potrawie. Pokrojone w paski śledzie należy ładnie ułożyć na półmisku. Następnie polewa się je śmietaną, którą można przyprawić pieprzem. Dopełnieniem tego dania jest drobno pokrojona cebulka, którą posypuje się danie. Cebulę przed wyłożeniem na śledzie dobrze jest przepłukać gorącą wodą, aby stała się miękka.

sledzie

Rolmopsy

Rolmopsy kojarzą się głównie z małymi koreczkami w occie, które zakupić można a wielu sklepach spożywczych. Jednak można je także szybko wykonać w domu. W okresie świąt stanowią one małą przekąskę do dań głównych.

Do przygotowania rolmopsów przydadzą się:

  • płaty śledziowe, ale nie pochodzące z zalewy solnej,
  • ogórki kiszone lub konserwowe,
  • oraz cebula.

Do przygotowania zalewy niezbędne będą:

  • woda,
  • ocet winny lub ryżowy,
  • olej,
  • cukier,
  • pieprz ziarnisty,
  • liście laurowe
  • ziele angielskie.

Wykonanie takich śledzi jest wbrew pozorom bardzo proste. Na początek śledzie trzeba dokładnie opłukać zimną wodą. Cebula powinna być pokrojona w drobne plasterki. Jak przygotować zalewę? W pierwszej kolejności wlewamy do garnka wodę, ocet i dodajemy odrobinę cukru. Po zagotowaniu dodajemy  drobno pokrojoną cebulę. Całość gotujemy przez około 10 minut, a następnie odcedzamy cebulę. Do garnka dodajemy pozostałe przyprawy, czyli pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.Wywar odstawiamy do wystygnięcia. 

Ogórki kroimy na wąskie paski, które następnie zawijamy się wraz ze śledziem. Takie koreczki ciasno układamy w słoiku, a następnie zalewamy zimną mieszanką. Rolmopsy odstawia się na 12 godzin do zimnego miejsca.

Śledzie mogą przybierać różną formę. Wszystko jest bowiem zależne od indywidualnych upodobań. Te pyszne potrawy są nie tylko dobre, ale także zdrowe. Ryby zawierają ogromną ilość witamin i potrzebnych składników, dlatego powinno się je jadać co najmniej raz w tygodniu, a nie tylko od święta. 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.