Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Pierogi wigilijne

03.03.2022

Jak wieczerza wigilijna, to oczywiście tradycyjne, świąteczne potrawy. Wśród różnego typu dań nie może zabraknąć pierogów ‒ a w szczególności pierogów z kapustą i grzybami. Jak przygotować takie pierogi, jak długo je gotować i w jaki sposób zamrozić, jeśli planujemy przygotować je kilka dni przed wigilią? Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury! 

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to prawdziwy klasyk. Takie pierogi serwowane są niemal w każdym domu. Farsz przygotowany z kapusty kiszonej i grzybów leśnych, ewentualnie z pieczarek, cienkie ciasto, podsmażona cebulka w roli okrasy smakują wybornie i mają wielu zwolenników. 

Pierogi

Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne? 

Przygotowanie farszu do wigilijnych pierogów nie należy do trudnych zadań. Poniżej przepis. 

  1. Składniki: 
    • suszone grzybki 
    • kapusta kiszona
    • sól i pieprz
    • cebula
  2. Wykonanie:
    • grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
    • kapustę możemy przepłukać wodą, wtedy będzie mniej kwaśna
    • kroimy kapustę 
    • kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości
    • grzybki gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły
    • na oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy grzybki
    • do grzybów i cebuli dodajemy kapustę 
    • przyprawiamy do smaku 
    • farsz odstawiamy do wystygnięcia

Jak zrobić ciasto na pierogi? 

Jak przygotować ciasto na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami? Służymy pomocą! 

  1. Składniki: 
    • mąka pszenna
    • niecałe pół łyżeczki soli
    • 4 łyżki oleju
    • gorąca woda
  2. Wykonanie:
    • przesiewamy mąkę 
    • dodajemy sól
    • dodajemy olej
    • wlewamy szklankę gorącej wody 
    • wszystko dokładnie mieszamy 
    • ciasto ugniatamy aż do uzyskania gładkiej masy 
    • ciasto, najlepiej zawinięte w folię, odstawiamy na około 30 minut do lodówki 
    • po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, raz jeszcze ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy
    • teraz pozostaje wyłącznie wycinanie pierogów 

Gotowe! 

Jak lepić pierogi? 

Skoro mamy już ciasto, pozostaje wycinanie i lepienie pierogów. Jak przygotować pierogi, które zachwycą nie tylko smakiem, ale także estetycznym kształtem? Już wyjaśniamy!

  1. Jeśli mamy już rozwałkowane ciasto, wycinamy kółeczka z ciasta, tutaj przyda się zwykła szklanka lub specjalna maszynka do wycinania pierogów.
  2. Każde z kółeczek delikatnie rozciągamy, na środku umieszczamy farsz. 
  3. Czas na lepienie pierogów, mamy tutaj kilka możliwości: 
  • łączymy z sobą krawędzie ciasta ‒ tak, aby farsz nie wystawał ‒ gotowe
  • kolejną opcją są pierogi z wzorkiem, lepimy pierogi tak, jak opisaliśmy to powyżej, a następnie, w miejscu sklejenia, kawałek po kawałku, delikatnie odciskami widelec, wtedy uzyskamy elegancki wzorek 
  • ciekawą propozycją są pierogi z warkoczem, wykonanie jest bardzo łatwe, sklejamy pierogi tak, jak opisaliśmy to w punkcie pierwszym, a następnie delikatnie zawijamy brzeg cista do środka 
  • ostatnia propozycja to pierogi z falbanką, ciasto sklejamy tak, jak w punkcie pierwszym, a następnie palcami delikatnie marszczymy ciasto, tak, by powstała delikatna falbanka. 

Pierogi

Ile gotować pierogi? 

No dobrze, skoro pierogi już są gotowe, pozostaje je wyłącznie ugotować. Jak to zrobić? Gotujemy w sporym garnku wodę z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzucamy nasze przysmaki. Jak długo powinniśmy gotować pierogi? Najlepiej około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 

Jak mrozić pierogi 

Przed świętami nikt nie narzeka na brak zajęć. Warto więc pierogi przygotować wcześniej, zamrozić, a w wigilię po prostu podgrzać. Jak mrozić pierogi? Tutaj nie ma wielkiej filozofii. Wystarczy umieścić pierogi w woreczku lub w plastikowym pudełeczku i schować do zamrażalnika. Gotowe! 

Podsumowanie 

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. I choć wspomniane przysmaki dostaniemy w sklepach, wiele osób decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Zarówno zrobienie farszu, jak i ciasta, lepienie pierogów bądź mrożenie ich nie należą do skomplikowanych czynności, poza tym własnoręcznie ulepione pierogi będą smakowac naprawdę wyjątkowo. Powodzenia! 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.