Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Zupa grzybowa wigilijna

07.03.2022

zupa grzybowa

W wielu domach na wigilijnym stole króluje zupa grzybowa. Zupa przygotowana z grzybów leśnych bądź z pieczarek smakuje doskonale i tak samo pachnie, co więcej  piękny zapach grzybków unosi się w całym domu. 

W jaki sposób przygotować zupę grzybową na wigilię? Poniżej kilka wskazówek. Zachęcamy do lektury! 

Zupa grzybowa wigilijna przepis

Zupę grzybową przygotować możemy z grzybów świeżych bądź suszonych, poniżej przepisy wykorzystujące różnego typu składniki. 

Składniki: 

  • 4 litry wody
  • łyżki oleju 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 250 g świeżych grzybów, na przykład kurek, borowików, pieczarek, podgrzybków 
  • 20 g suszonych borowików
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • kilka liści laurowych
  • 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
  • ulubione przyprawy 

Wykonanie: 

  1. Suszone grzyby płuczemy, a następnie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. 
  2. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. 
  3. Dodajemy suszone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
  4. Wszystko gotujemy przez około 35-40 minut.
  5. Na patelce podsmażamy przeciągnięty przez praskę czosnek, dodajemy grzyby. Trzymamy na małym ogniu przez około 7-9 minut. 
  6. Grzyby dodajemy do naszego wywaru. 
  7. Wszystko gotujemy przez około 35-40 minut.
  8. Do szklanki lub kubka wlewamy wywar - tak do około ⅓ naczynia, następnie dolewamy śmietankę, opcjonalnie możemy dodać odrobinę mąki. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do zupy. 
  9. Gotowe!
  10. Zupę możemy podać z makaronem lub bez. 


zupa grzybowa

Zupa grzybowa z suszonych grzybów przepis

Jak przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów? Z myślą o wszystkich zainteresowanych przygotowaliśmy bezproblemowy w wykonaniu przepis. 

Składniki: 

  • suszone grzyby ‒ około 30/40 g
  • masło
  • włoszczyzna
  • cebula
  • śmietana 18%
  • sól i pieprz 

Wykonanie 

  1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. 
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło. 
  3. Przygotowujemy włoszczyznę i rzucamy do garnka. 
  4. Opiekamy cebulę i dodajemy do wywaru. 
  5. Całość gotujemy na małym ogniu. 
  6. Gdy już wywar będzie aromatyczny, odcedzamy go. 
  7. Do wywaru wrzucamy grzybki, wraz z wodą, w której się moczyły. 
  8. Całość gotujemy przez około 20 minut. 
  9. Przyprawiamy do smaku. 
  10. W zależności od preferencji zupę podajemy czystą, z makaronem lub z łazankami. 
  11. Gotowe!

Klasyczna zupa grzybowa 

Składniki: 

  • włoszczyzna do bulionu 
  • kg grzybów leśnych
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • przyprawy

Wykonanie 

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion. 
  2. Przygotowujemy grzyby, kroimy je na kawałeczki. 
  3. W garnku średniej wielkości rozgrzewamy masło i oliwę. 
  4. Obieramy cebulę, kroimy w piórka i wrzucamy do garnka.
  5. Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dodajemy grzyby, wszystko mieszamy i smażymy na delikatnym ogniu. 
  7. Zalewamy wszystko bulionem, gotujemy na wolnym ogniu. 
  8. Wszystko gotujemy, przyprawiamy do smaku 
  9. Gotowe! 
    danie wigilijne

Jaka inna zupa na Boże Narodzenia? 

Jakie inne zupy królują na wigilijnych stołach? Oprócz grzybowej w wielu domach pojawiają się: 

  • Barszcz czerwony, w szczególności barszcz na zakwasie. Bardzo często barszcz serwowany jest z uszkami. 
  • Zupa rybna, idealna propozycja dla wszystkich miłośników ryb pod każdą postacią. 
  • Kwaśnica góralska, pyszna zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem grzybów suszonych. 

Podsumowanie 

W wielu domach podczas wigilijnej wieczerzy serwowana jest zupa grzybowa. W zależności od preferencji zupę możemy przygotować z grzybów suszonych, świeżych, z grzybów leśnych bądź z pieczarek. Zupę możemy podać z makaronem, z łazankami lub bez dodatków. Smacznego!

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.