Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Przekąski na święta Bożego Narodzenia

03.03.2022

przekaski na swieta

W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć smacznych przekąsek. Jakimi przekąskami na zimno możemy zaskoczyć domowników i gości? W zależności od preferencji przygotować możemy mięsna, warzywna, a nawet rybne przysmaki.  Zachęcamy do lektury! 

Przekąski na zimno

Jakie przekąski na zimno będą idealne na święta Bożego Narodzenia? Przygotowaliśmy kilka propozycji, wymienić tutaj możemy: 

  1. Jajka faszerowane awokado

Składniki: 

  • 6 jajek
  • awokado
  • czerwona cebula
  • sok z cytryny
  •  łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy

Wykonanie: 

  • Gotujemy na twardo jajka i odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, kropimy sokiem z cytryny.
  • Gdy już jajka ostygną, obieramy je ze skorupek, kroimy na pół, wyjmujemy zółtko.
  • Awokado mieszamy z żółtkami jajek, cebulką, oliwą.
  • Doprawiamy do smaku 
  • Masą z awokado i żółtek dekorujemy białka. 
  • Gotowe! 

2. Koreczki 

Koreczki zawsze cieszą się dużą popularnością, są łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Co więcej, możemy modyfikować je w dowolny sposób. Poniżej nasza propozycja. 

Składniki: 

  • ser blue
  • kabanosy
  • papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • wykałaczki 

Wykonanie: 

  • Produkty kroimy w niewielką kostkę.
  • Nadziewamy w dowolnej kolejności na wykałaczki.
  • Gotowe!

przekaski na swieta

3. Fasolka szparagowa w szynce 

Składniki: 

  • fasolka szparagowa
  • szynka szwarcwaldzka, parmeńska lub plasterki boczku
  • olej do smażenia 

Wykonanie: 

  • Fasolę myjemy, czyścimy i gotujemy.
  • Po około 6-7 fasolek zawijamy w jeden plester szynki.
  • Tak przygotowane roladki podsmażamy do zarumienienia. 

4. Carpaccio z pieczonych buraków

Składniki: 

  • buraki
  • rukola lub roszponka
  • orzechy włoskie
  • kawałek parmezanu
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy 

Przygotowanie: 

  • Pieczemy buraki. 
  • Gdy już buraki wystygną, kroimy je na cienkie plasterki. 
  • Buraki układamy na talerzyku. 
  • Na burakach układamy rukolę i roszponkę.
  • Wszystko posypujemy orzechami i parmezanem.
  • Przygotowujemy sos: sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz. 
  • Polewamy sosem carpacio .
  • Gotowe!

przekaski na swieta

5. Ryba w galarecie 

Składniki: 

  • kilogram filetów rybnych (mintaj, dorsz)
  • włoszczyzna
  • przyprawy
  • żelatyna

Wykonanie: 

  • Filety płuczemy i osuszamy, dzielimy na kawałki i oprószamy przyprawami.
  • Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
  • Włoszczyznę zalewamy około 2 litrami wody.
  • Przyprawiamy do smaku i gotujemy przez około 20-30 minut.
  • Do wywaru dodajemy kawałki ryby, całość gotujemy. 
  • Delikatnie wyławiamy kawałki ryby i układamy je na półmisku. 
  • Odcedzamy wywar i doprawiamy go do smaku. 
  • Przygotowujemy żelatynę i dodajemy ją do wywaru. 
  • Rybę zalewamy wywarem. 
  • Gotowe!

6. Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem 

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szpinak
  • średnia cebula
  • czosnek
  • 100 g sera typu feta
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2-3 łyżki oleju 
  • przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie: 

  • Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek.
  • Dodajemy szpinak całość mieszamy. 
  • Dodajemy pokruszony ser. 
  • Możemy doprawić do smaku. 
  • Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. 
  • Na każdym kwadracie umieszczamy łyżeczkę farszu.
  • Sklejamy koperty. 
  • Na końcu smarujemy jajkiem. 
  • Koperty pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni. 

 7. Babeczki z łososia

Składniki: 

  • wędzony łosoś w plasterkach
  • biały kremowy serek, na przykład mascarpone
  • 3 jajka
  • czosnek
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 200 g żółtego sera w plasterkach
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki lub koperwek 

Wykonanie: 

  • Gotujemy jajka na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Przygotowujemy serek, chrzan, przyprawy, natkę pietruszki i koprek. 
  • Gdy jajka wystygną, obieramy je ze skorupki i kroimy. 
  • Mieszamy jajka z serkiem, chrzanem i przyprawami.
  • Rozkładamy plasterki łososia. 
  • Na każdym plasterku umieszczamy farsz. 
  • Uformowaną babeczkę układamy na plasterku sera zółtego. 

Gotowe! 

 

Sałatki na święta 

Oczywiście ciekawą propozycją są także sałatki. W zależności od preferencji skusić się możemy na takie przysmaki, jak: 

  • sałatka warzywna
  • sałatka śledziowa
  • sałatko z rukolą i mango
  • sałatka z kaszą jaglaną i granatem 
  • sałatka ryżowa z szynką 

Podsumowanie 

Przygotowanie smacznych przekąsek wcale nie musi być czasochłonne. Czasem wystarczy kilka minut, by przygotować coś naprawdę pysznego. Na święta przygotować możemy rożki ze szpinakiem i serem feta, babeczki z łososia, koreczki. Niezastąpione będą też różnego typu sałatki. Smacznego! 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.