Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Jak zrobić bigos?

07.03.2022

bigos na swieta

Bigos gości na świątecznych stołach w wielu domach. W końcu jest to smaczne, zdrowe danie, którego przygotowanie nie generuje wysokich kosztów. Jaki przygotować bigos na Boże Narodzenie? Zachęcamy do lektury!

Przepis na bigos 

Wiele gospodyń i gospodarzy ma własne receptury, dzieki którym bigos smakuje wybornie. W niektórych domach do bigosu dodaje się suszone śliwki, w innych powidła śliwkowe, niektórzy dodają kilka rodzajów mięs, zarówno wieprzowinę, jak i kaczkę czy dziczyznę, inni decydują się wyłącznie na kiełbasę lub boczek. Wszystko zależy tutaj od indywidualnych preferencji smakowych. 

Bigos z kiszonej kapusty

Jak przygotować bigos z kiszonej kapusty? Poniżej przepis! 

Składniki: 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • ulubiona kiełbasa
  • 500 g mięsa wieprzowego, na przykład łopatki 
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy - sól, pieprz, papryka 
  • pół płaskiej łyżeczki kminku
  • 2 średnie cebule

Wykonanie: 

  1. Grzybki zalewany gorącą wodą i odstawiamy na całą noc.
  2. Mięso wieprzowe kroimy na drobne kawałki, obtaczamy w przyprawach.
  3. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelni.
  4. Do smażącej się cebuli dodajemy mięso wieprzowe. 
  5. Kroimy kiełbasę w drobne kawałki.
  6. Gdy już mięso będzie podsmażone, przekładamy je do dość dużego garnka. 
  7. Podsmażamy kiełbasę, a gdy już będzie gotowa przekładamy ją do garnka z mięsem.
  8. Na patelnię wlewamy około 2 szklanki gorącej wody i przelewamy ją do garnka. 
  9. Do garnka dodajemy grzybki wraz z wodą, w której grzybki moczyły się. 
  10. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszamy. 
  11. Kapustę kiszoną możemy przepłukać - wtedy bigos będzie mniej kwaśny. 
  12. Kroimy kapustę i dodajemy do garnka z mięsem, wlewamy 2 szklanki gorącej wody i całość gotujemy jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu mieszamy.
  13. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. 

Gotowe! 

Bigos z młodej kapusty 

A jak przygotować bigos z młodej kapusty? Poniżej przepis: 

Składniki: 

  • 1/2 dużej główki młodej (zielonej) kapusty
  • 1 cebula
  • kiełbasa wędzona 
  • przyprawy 
  • sok z cytryny 
  • koncentrat pomidorowy 

Wykonanie: 

  1. Kapustę kroimy na ćwiartki i dokładnie myjemy, kapustę można też wymoczyć w wodzie z octem, wtedy pozbędziemy się wszystkich zanieczyszczeń i insektów. 
  2. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. 
  3. Kapustę szatkujemy i delikatnie podsmazamy. 
  4. Wszystkie składniki - kielbasę z cebulką oraz kapustę przekładamy do garnka.
  5. Do garnka dodajemy 2 szklanki wody i kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
  6. Całość gotujemy przez około 30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
  7. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.

Bigos z kapusty młodej i kiszonej 

Oczywiście nie musimy ograniczać się do jednego rodzaju kapusty, nasze danie możemy przygotować z mieszanki kapust. Poniżej przepis. 

Składniki:

  • ok. 1,5 kapusty kiszonej
  • ok. 1,5 kg kapusty białej 
  • 2 cebule 
  • 150 g suszonych śliwek 
  • 20 g suszonych grzybów 
  • koncentrat pomidorowy 
  • przyprawy 
  • mięso- z zależności od preferencji boczek, kiełbasa, wieprzowina

Wykonanie: 

  1. Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
  2. Kapustę kiszoną siekamy i wrzucamy do dość dużego garnka, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu.
  3. Młodą kapustę myjemy, szatkujemy, parzymy gorącą wodą i wrzucamy do garnka z kiszoną kapistą. Całość gotujemy przez około godzinę. 
  4. Mięso, kiełbasę, boczek kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy. 
  5. Mięso dodajemy do kapusty, całość mieszamy.
  6. Kroimy cebulę, podsmażamy i dodajemy do garnka.
  7. Dodajemy grzybki i koncentrat pominorowy.
  8. Doprawiamy do smaku.

Ile kalorii ma bigos? 

Wiele osób zastanawia się, ile kalorii ma bigos. Już odpowiadamy! To, ile kalorii będzie miał bigos, zależy od tego, jakich składników użyjemy. Tradycyjny bigos z tłustym mięsem będzie bardziej kaloryczny od tego, w którym znajdować się będzie wyłącznie chuda kiełbasa.  

Podsumowanie 

Bigos to przysmak, który gości na świątecznych i nie tylko świątecznych stołach w wielu domach. W zależności od preferencji bigos możemy przygotować z kapusty kiszonej, z młodej kapusty, z mieszanki kapust, z dodatkiem grzybów, powideł śliwkowych, z karkówką, łopatką, boczkiem, kiełbasą. Smacznego! 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.